2010. december 11., szombat

Hungarian Aquascaping Contest 2010

Ahogy az előző postban kiderült, a Hungarian Aquascaping Contest 2010 verseny eredményei nyilvánossá váltak. Nem kevesebb, mint 51 nevezés érkezett (1 országból. :)) és a legtöbb akvárium nemzetközi versenyeken is igazán előkelő helyezést érhetne el. Én teljesen le voltam nyűgözve, amikor megláttam az akváriumokat.

Orbán Hunor akváriuma
A verseny tavaly került megrendezésre először. Már akkor is meglepődtem, hogy ennyi szép növényes medence van kis hazánkban, de most aztán tényleg... Elképesztő tempóban fejlődik az akvakertészet színvonala országunkban és egyre több, szebbnél szebb akváriummal találkozhatunk különböző magyar fórumokon, blogokon. A szervezők elmondása szerint a verseny célja a hobbi népszerűsítése országunkban. Ez egyértelműen sikerült, ugyanis közel kétszer annyi nevezés érkezett, mint tavaly. Természetesen nem csak számban mutatható a fejlődés, hanem az akváriumok minőségén is meglátszik. 

A zsűri


Zsűri-téren is sokat fejlődött a verseny. Míg tavaly "csak" egy külföldi zsűritag színesítette a pontozólapokat a magyar szakértők mellett, addig idén három (!) igazán nagy névvel - és természetesen tudással rendelkező kertész.

A magyarokat ugye nem kell bemutatnom. Néder Atilla (Nigro), Lantos Viktor (viktorlantos) és Farkas Balázs (keymaker), valamint a tavalyi HAC nyertese, Juhász András Balázs (N-dee).

Külföldi zsűri:
Jordi Pelegrí Spanyolországból.

 Jordi Pelegrí

Sok kedvenc akváriumom az ő alkotása. Nagyon színvonalas blogja írása mellett a versenyeken is nagyon jól szerepel.
AAC 2009. 2. hely. közepes akváriumok kategória
AAC 2010. 2. hely kis akváriumok kategória
IAPLC 2010. 275. hely
AGA 2010. 3. hely

Robertus Hartono Szingapúrból.

Robertus Hartono

Egy másik nagyon profi kertész, szintén gyönyörű eredményekkel.

2009 International Aquatic Plant Layout Contest IAPLC Winning Work
2009 Singapore AQ-ADA Aquascaping Contest Silver Prize (#2)
2009 11th Intl Ornamental Fish & Accessories Exhibition (bajnok - növényes akváriumok kategória)

Marcel Dykierek Németországból.

Marcel Dykierek

Az ő neve is ismerős lehet sokunknak. A fenti képen látható akváriumával megnyerte a 2010-es Aquatic Scapers Europe versenyt, tehát ő is nagyon profi. :)

Aquatic Scapers Europe (ASE) 2010. 1. hely
The Art of Planted Aquarium Contest 1. hely xl kategória
The Art of Planted Aquarium Contest 2. hely nano kategória
Miért is jó, hogy ilyen különböző, de mégis nagy tudású tagok vannak a zsűriben? Teljesen más látásmóddal bírálnak és az összesített pontszám sokkal objektívebb értéket hoz. Ilyen nagy létszámmal pedig elkerülhető az egyéni szubjektivitás.

Nagyon érdekes, hogy néhány akváriumnál, egy-egy zsűritag kiemelt valamit megjegyzésében, hogy az és az neki nagyon tetszik, míg a másik bíra éppen azt szólta le. Valakinek ez tetszik, valakinek az. Nagyon szubjektív dolog. A fő szempontokban természetesen megegyeznek a vélemények, tehát a ranglista mégis valós, a reális sorrendet mutatja.
Szintén érdekes, hogy a 9. és a 25. helyezett között csak 104 pont különbség van. Ha megnézzük, hogy a max pont 1400, akkor láthatjuk, hogy ez a 104 tényleg nagyon kevés. Pár helyezés tulajdonosáról egy-két pont döntött.

Nem húzom tovább a szót, jöjjenek 2010 legszebb magyar növényes akváriumai!

3. hely - Simon János Gergő - "The Territory of Hidding Cliffs"


Egyértelműen az új kedvenc iwagumi stílusban berendezett akváriumom. Nem vagyok oda a "köves akváriumokért", de ezen nagyon megakadt a szemem. Az üdezöld blyxa bokrok gyönyörűek. A kövek elrendezése, és a fénykép minősége is tökéletes. 

2. hely - Bőhler Krisztián - "Green river"


Természetesség szempontból viszi a prímet, viszont talán egy kicsit túl szimmetrikus. Jól sikerült a patak imitálása és a vertikális építkezés is nagyon egyedivé varázsolja az akváriumot.

1. hely - Orbán Hunor - "Forgotten Grove"


Nagyon természetes és rendkívül részletgazadag akvárium. Különösen tetszik ahogy a Hemianthus callitrichoides belenő az előtéri parvula szőnyegbe. Ez az átmenet nagyon természetes. A fénykép is nagyon jól sikerült. Teljesen megérdemelten került a dobogó legfelső fokára. Gratulálok!


Nano különdíj - Szecsei Tibor - "Green Of Nature"


A szép amandla lazacok remekül egészítik ki a "zöld kis kocka" színvilágát. A fotó tökéletes. Nagyon tetszik, hogy a Hydrocotyle verticillata felfut az "építményre". Talán egy kicsit túl szimmetrikus, de igazán ütős alkotás!

Ezek voltak a díjazott akváriumok. Még pár kedvencet kiemelnék.

6. hely - Kapási Tibor - "Branchy Scrubs"


A növények nyírás teljesen hibátlan. A Rotala rotundifolia nagyon jó hangulatot ad a medencének.

10. hely - Tuskán Róbert - "Sziklás part"


Ez az akvárium nem kevesebb, mint 1500 literes. Egy ilyen akvárium berendezése és fenntartása nem kis munka lehet! Az Altumok nagyon jól mutatnak.

Mindenkinek nagy taps jár, mert az összes akvárium kiemelhetném, mert tényleg mindegyik igazán jól sikerült, de a HAC oldalán megtalálható mind. Jövőre kétszer ennyi nevezőt! :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon tetszettek az idei alkotások, több kedvencem is van, de pl. a 14. helyezettet emelném ki, egy barátságos mesebeli tájat idéz számomra.
    Sajnálom, hogy te nem indultál...

    VálaszTörlés

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések