Akvakertészet alapjai 1.

Ki szeretne egy szép növényes akváriumot tele egészséges növényekkel? Én! Én! :) Mi kell ehhez? Sok minden. Megpróbálom ezeket összeírni. Az első bejegyzésem a világításról fog szólni.A legtöbb akváriumban tartható növény elég sok fényt igényel ahhoz, hogy a legszebb pompájában tündököljön és ugye nekünk ez a célunk.

Az akvakertészek a legtöbb esetben a W/L (watt/liter) szabály szerint világítanak, tehát kb annyi Wattal világítanak, mint ahány literes az akváriumuk.

 Ezen a képen is látni a W/L szabály helyes alkalmazását.

Én nem nagyon hiszek ebben a W/L szabályban, úgy gondolom, hogy a fénycső lumen (fényerő) és Kelvin (színhőmérséklet) értéke sokkal fontosabb a növényeknek, mint az, hogy a villanyóra hogy pörög. Annyi értelmét látom, hogy a nagyobb wattos csöveknek általában (nem mindig!) a lumen értéke is magasabb. Na mindegy. :)

Sok akvarista boltban lehet direkt "akvarisztikai célra gyártott, növényes" csöveket is kapni, de amellett, hogy nagyon drágák és nem is jobbak egy "átlagos fénycsőnél", még a rózsaszín (kb 4900 Kelvin) színükkel a szemünknek sem kellemes fényt produkálnak. Sokkal inkább elterjedtek a 6500 Kelvines, "napfényes" csövek. Ezek a szemnek is barátságosak és a növényeknek is jók. Sok vita található különböző fórumokon, hogy vajon Kelvin csak esztétikai szempontból fontos, vagy a növények növekedését is befolyásolja? Többen mondják, hogy a növények a fotoszintézishez a spektrumok melegebb színeit használják fel. (piros és a zöld árnyalatai) Az ADA mérései pedig pont azt mutatták ki, hogy a vörös fényben gazdag fénycsöveknek nem jó a hatásfoka, mert a víz elnyeli a vörös fényt. Hogy most mi az igaz, azt én nem akarnám és nem is tudnám eldönteni. :) Én amúgy 4 db 10 000 Kelvines csővel világítok.


Akváriumunk világításához általában három fajta fénycsőtípust használunk.
  1. T8
  2. T5 HO
  3. Power Compact
T8

Luke Skywalker-nek is hasonló ketyeréje van. :)

Talán ezek a legelterjedtebb fénycsövek, de méretükhöz képes a teljesítményük elég alacsony. Annyi szól mellettük, hogy jóval olcsóbbak a többi fénycsőnél.

T5 HO

Jobban járunk a T5-ös csövek használatával - nem túl alacsony áruk ellenére - mert kis méretükhöz képest nagyon magas teljesítménnyel rendelkeznek. Én ilyen csöveket használok és meg vagyok velük elégedve. Ellenük szól viszont, hogy a T8-as csöveknél jobban melegítenek.

Power Compact


A nagyon magas fényerővel bíró kis méretű power compact csöveknek csak annyi a hátránya a szintén erős melegítés mellett, hogy nem kapható belőlük páramentes foglalat, így a szigetelését nekünk kell megoldanunk.

HQI, HQL és egyéb nagyobb teljesítményű világítások

Az ilyen típusú megvilágításokat általában csak tengeri akváriumoknál szokták használni. Növényes akváráriumok világítására ritkán használják, ezért sok infó még nincs róla. Annyi biztos, hogy nagyon melegszenek, és nem olcsók.Az erős megvilágításnál nagyon kell figyelni, mert ilyenkor kevesebb ammónia is elég lehet az algásodáshoz, amit ugye mondanom sem kell, hogy mindenki el akarna kerülni. A kevés fény nagyobb mozgásteret ad, ezért az akvakertészetbe kóstolóknak mindenképpen egy "low-light" akváriumot ajánlok. Amúgy az előbb leírt okok miatt szoktunk az akváriumaink indításánál kevesebb fénnyel világítani, mint később, amikor beállt a rendes, megfelelő biológiai szűrés, a növények alkalmazkodtak...stb

A sok fénnyel még azért is kell vigyázni, mert ha mondjuk erős megvilágítást használunk az akváriumunkhoz, akkor a növények táp és szén-dioxid igénye is jelentősen megnő, és ha ezeket nem biztosítjuk számukra, akkor nagy valószínűséggel algásodás lesz a vége.

Biztos van olyan a kedves olvasóim között, akiben felvetődött a kérdés, hogy ha ilyen "veszélyes" erős világítást használni akváriumunkhoz, akkor miért nem zseblámpával világítunk? :) Hát, mert zseblámpás világítással sosem lesznek olyan egészséges és szép növények akváriumunkban, mint az ADA Galériában, illetve a magas fényigényű növényekkel nem is tudnánk próbálkozni.

2 megjegyzés:

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések