2010. december 10., péntek

Növényes akvárium karbantartása

Tápozás...? Kelátok...? Világítás...? Szűrés...? Szén-dioxid...? Drop Checker...? WPG...? Milyen bonyolultan hangzik minden... Akinek növényes akváriuma van, tuti, hogy egész nap csak abban matat és sok vele a macera... Vagy...?


Alapvetően szerintem két csoportra oszthatjuk a víz alatti kertészeket. Vannak akik állandóan toppon tartják az akváriumukat és igazán odafigyelnek, mindent úgy csinálnak ahogy kell... - szerintem ezekből van a több, és vannak a lustábbak, akik havonta egyszer nekifognak rendbe rakni a hatalmas dzsungelt. Én egyértelműen a második csoportba sorolnám magam.

Hmmmm...

Egyáltalán nem mondom, (sőt!) hogy követendő példa, de én például a heti vízcseréket gyakran nem tartom be és csak kéthetente, háromhetente cserélek vizet, továbbá a napi megfelelő mennyiségű tápozás helyett, csak hébe-hóba nyomogatok pár millilitert, (mezőgazdasági táp... :)) amikor éppen eszembe jut. Erős világítást is használok, tehát kéne jönnie az algának. Nem jön. (Leszámítva a pontalgát, ami szerintem minden akváriumban ott van.) Minden oké így is. Természetesen havonta amikor nagy takarítás van (értsd: vízcsere,  nyírás, üvegkapirgálás, időnként szűrőtisztítás...) sokkal többet dolgozok, mint azok, akik minden nap foglalkoznak pár percet medencéjükkel.

Mit csinálok ilyenkor? 

Vízcsere
Először egy csővel leszívom a víz kb 50-60%-át. Ilyenkor pár helyről (kőrepedések, sarkok) kiszívom a mulmot is. Ez után jön a feltöltés. Az akvárium az 'előszobában' van, ami egy szinttel lejjebb van a fürdőnél. A fürdőkádba berakok egy vödröt, amit megtöltök vízzel. Egy slagot levezetek a vödörből az akváriumba és megszívom a csövet. A vödröt közben utántöltöm vízzel. Eleinte használtam vízkezelő szert is, de bevallom már jó pár hónapja nincs itthon... (hal nincs még az akváriumban) Amire nagyon figyelni kell, hogy a fűtőt kapcsoljuk ki a vízcsere alatt. Gyakran csak az utolsó utáni pillanatban jut eszembe, de akkor viszont úgy ugrok, mint Jack Bauer és villámgyorsan kihúzom.

Nyírás
Szerencsére a jelenlegi akváriumban nagyon jól választottam növényeket. Nagy taps! Gonzó és csapata! :) Így eddig alig kellett nyírni, és csak akkor is a rossz leveleket, vagy a kelleténél nagyobbakat. Természetesen a nyírásról is könyvet lehetne írni, de tudás hiányában én most csak pár alapot írnék le. Ugye létezik az a szabály, hogy egy növény nem lehet nagyobb a mögötte lévőnél. Halkan megjegyzem, hogy ez a szabály is kezd megdőlni, ugyanis - mint kiderült - ha az előtérben az oldalsó két oldalra ültetünk egy kicsit nagyobb növényt mint ami mögötte van, akkor a középen lévő dekor, úgy látszik mintha sokkal messzebb lenne.

Viktorlantos képe

Aztán ugye léteznek különböző nyírási formák..., de ezekről még nem tudok sokat írni. Én anno a rotalánál a kupolás formát választottam, ami ugye nagyon meglepően kupolás... :) Annyit még érdemes tudni, hogy ugye a stem (száras) növények nyírásánál a levágott részt elültethetjük, és az meggyökerezik.

Egy jó kis nyírásos videó. [Katt]

Szűrőtisztítás
A külső szűrőket, amiket ugye a legtöbb növényesben látni, ritkábban szokták takarítani. Én kb 3-4 havonta szoktam megpiszkálni. Ilyenkor ugye akváriumvízben átmosom a rétegeket, - kivéve a perlonvattát, mert abból új kerül be - és kitisztítom a csöveket.  A csőtisztítás nálam úgy zajlik, hogy egy hosszabb drót egyik végére rászúrok egy vattapamacsot, és ezt a pamacsot ügyesen "átnyomom" a csövön. Mint mindenre, persze erre is vannak már bolti eszközök, de szerintem ez is teljesen megfelel a célnak. Az esőztetőt szinte naponta tisztogatnom kell, mert a kiscsigák beleszorulnak a lyukakba, és így eltömítik azokat.

"Üvegmata"
Kb egy éve szereztem egy nagyon jó pengés algakaparót. Ezzel ilyenkor lekapargatom a pontalgát és az akvárium falának tetejéről a vízkövet - amit ugye el lehet kerülni, ha az ember odafigyel és gyakran tölt egy kevés vizet akváriumába. Újabb plusz pont a szorgalmas kertészeknek. Ha nem kapargatja az ember elég gyakran, akkor elég keményen oda tud tapadni minden és ilyenkor ez  igen fárasztó munka.


Írásom célja az volt, hogy - mint ahogy gyakran mondom - több út is létezik. Gyakran olvasom fórumokon, hogy aki bizonyos dolgokat nem úgy csinál, ahogy az "elfogadott", akkor már rosszul csinál mindent.

2 megjegyzés:

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések