2010. június 1., kedd

I. Magyar Pico verseny eredményhírdetés

Eljött a nap. Hogy milyen nap? Az első Magyar Pico verseny eredményhirdetésének napja.Azzal kezdem, hogy az összes nevezőnek gratulálok!
10 nagyon szép alkotás érkezett, és mindegyiken látszott a törődés és az odafigyelés. Minden akváriumban volt valami egyedi, ami tetszett a zsűrinek, tehát szerintem mindenki elégedett lehet.

Itt is szeretném nagyon megköszönni Surányi Leventének (Levinen) és Mark Evans-nak, (saintly) hogy segítettetek a pontozásban. Mark Evans-nak sajnos nem volt sok szabadideje és így megjegyzéseket nem tudott írni az akváriumokról. Azt mondta, hogy az összes akvárium tetszett neki! :)

Na, akkor, hogy mindenki képben legyen, gyorsan leírom a szabályokat. (Mert ugye közben több változtatás történt…)
Szóval, a versenyzők a picojuk (5,5 liter alatti akvárium) indítása napján csináltak egy képet, és ezt elküldték a nevezésükkel együtt. Ez után 4 hétig kellett fenntartaniuk akváriumukat. Most minden akváriumról kiteszem az első és a második képet is, hogy látszódjon a növények fejlődése.
Eleinte úgy volt, hogy  akinek nem sikerül az életben tartás, az kiesik a versenyből, de a kevés nevezés miatt, a kizárásból pontlevonás lett, méghozzá 25. A zsűri a következő szempontok szerint pontozott:

 1. Az értékelőre alkotott benyomás, összkép (maximum 50 pont)
 2. Kreativitás, eredetiség (maximum 10 pont)
 3. Kompozíció, egyensúly, összhang (maximum 10 pont)
 4. Természetesség (maximum 10 pont)
 5. Növények kondíciója, fejlettségi állapota (maximum 10 pont)
 6. Fotó (maximum 10 pont)
 7. A legkisebb nevezett akvárium +10 pontot kapott.A verseny nagyon szoros volt, és még a dobogón is volt, hogy csak tized pontok döntöttek.

Hatalmas köszönettel tartozunk a Green Aqua Kft.-nek, akik támogatták a versenyt egy Green Aqua üveg nano co2 tartósteszttel és egy-egy darab Green Agua Micro, Green Aqua Macro növénytáppal. (300ml) A győztes dönti el, hogy melyiket választja. A harmadik helyezett pedig egy 1 db Nature Aquarium Book 2009 katalógusban részesül.


Surányi Levente (Levinen)
is írt pár gondolatot a versenyről:
”Először is örömömre szolgál, hogy segíthettem Petinek a Pico verseny lebonyolításában. Mikor megkérdezte, hogy vállalom-e, egyből igent mondtam. Ha jól emlékszem, talán még én irányítottam az Akvaristáról a növényesek világába, így a döntésem nyilvánvaló volt. Sajnos nem sok időm van a hétköznapokban, így nem nagyon tudtam segíteni a verseny összerakásában, de arra is gondoltam, hogy Ő a szervező, neki kell a saját tapasztalataiból okulnia, tanulnia. Sok-sok tapasztalás és meg lesz a kitartó munka gyümölcse.
Annak ellenére, hogy néhány ember mennyi energiát öl ennek a „sportnak” a népszerűsítésébe, elég kevés nevezés érkezett, de így legalább nagyobb figyelmet tudott szánni a zsűri egy-egy munkára. Bár korábban még soha nem bíráskodtam ilyen területen, de megpróbáltam az értékelésnél a lehető legkörültekintőbb lenni. Nem gondolom, hogy mindenki egyet fog érteni a kritikáinkkal, de reményeim szerint sikerül megvilágítani a problémákat, az esetleges változtatásra szoruló részeket.
Végezetül, de nem utolsó sorban, megtisztelő számomra, hogy a zsűri székeken Peti mellett, Márk Evans-szel osztozhatok, akit talán a hazai akvakertészeknek sem kell bemutatni. A UKAPS akvakertészvilágának oszlopos tagja, aki nem csak gyönyörű akváriumokat készít, de azokat elképesztő szépségben, természetesség visszaadásával örökíti meg fényképein!
És akkor végezetül minden indulónak külön gratulálok, hogy munkáikkal hozzájárultak a Magyar Akvakertészet ezen kategóriájának fejlődéséhez és remélem, hogy ezzel is egyre több embernek keltjük fel az érdeklődését az akvarisztikának talán legkreatívabb ágára. “

Na akkor tovább nem húzom a szót… Hátulról megyek mert úgy izgalmasabb… :)

9. helyezett – Turi Dániel - 49 pont1. kép: 
2. kép:
 
 


*Méret: 26*12*18 (h, sz, m) bruttó 4.8L, netto 3.5L
*Szűrés: nincs
*Világítás: 9W
*CO2: nincs
*Vízcsere: 1-2 naponta nagy akváriumból
*Tápozás: nagy akvárium vizéből
*Hardscape: szőlővesszők, folyami kacsi
*Növények: HM, riccia, jávai moha


Surányi Levente - Dánielnél nagy bajban voltam, hogy miként fogalmazzam meg véleményemet. Sajnos, ami számomra egyből feltűnt, hogy nem lehet koncepciót felfedezni. Az indítás képe szinte teljesen a berendezetlenség hatását kelti, mely két hét után valamelyest javult. A térhez képest elég kevés növény látható, melyek túlságosan szét is lettek szórva. Egy kicsit olyan érzés, mintha mindenhol lenne mindenből egy kicsi. Úgy gondolom, hogy egy kis tanulás még hátra van a sikerek eléréséig. Tanulni, tanulni, tanulni!
 
Barton Péter -Kicsit üresnek érzem az akváriumot és nem találom a fókuszpontot. A növények viszont jó sokat nőttek, tehát látszik, hogy jó helyen vannak. :)”


8. helyezett – Cseh Ferenc – 50,5 pont1. kép: 
2. kép *Méret: 1 liter
*Szűrés: nincs
*Világítás: természetes ill, szomszéd akiból átszűrődő
*CO2: nincs
*Vízcsere: lehetőleg naponta
*Tápozás: semmi
*Hardscape (kövek, fák, aljzat): bazaltzúzalék, ismeretlen fa, kavics
*Növények : cryptocoryne


Surányi Levente -
Ferenc alkotása rögtön az első pillanatban vegyes érzelmekkel töltött el. Vajon milyen szemmel kellene nézni ezt az installációt? Meg mondom őszintén, első ránézésre az egyiptomi útjaim jutottak eszembe, ahol hasonlóan kinéző pálmákat láttam, ez egyébként egy pozitív érzés számomra. Sajnos ezt az érzést nem vihettem be a tényleges értékelésbe. A mondanivalója teljesen egyértelmű, de sajnos egy kicsit kevéskének érzem az eredményt. De mindent összevetve egy ekkora „akváriumba”, egy hasonló alkotást el tudnék képzelni a polcomon. Az első lépésre is szükség van, hogy eljussunk az utolsóig!”
 
Barton Péter - Kreatív layout, de több növénnyel sokkal jobb lenne az összkép.”

 
7. helyezettből kettő is van. :) Méghozzá két iwagumi. :) 


7. hely - Csonka Olivér: 57,5 pont és Mikus László: 57,5 pont


Csonka Olivér akváriuma:

Csonka Olivér nem küldött második képet, így – 25 pontlevonásban részesült.1. kép:

 

*Méret, liter: 10x7x14cm (kb 0,7l)
*Szűrés: nincs
*Világítás: napfény, asztali lámpa
*CO2: nincs
*Vízcsere: kétnaponta kb 50%
*Tápozás: micro, macro, easy carbo  2 csepp/nap
*Hardscape: 3db lávakő aljzat: kerti föld, homok
*Növények: HC


Surányi Levente -
A legkisebb akváriumok közül ez volt számomra az egyik legtetszetősebb. Ez lett a verseny mini Iwagumi akváriuma. A kövek méretének aránya jól lett kiválasztva, elhelyezésük is jól sikerült. A növényválasztás jobb nem is lehetne, de a HC fejlődése lett volna az egyik sarkalatos része a sikernek. Az indítás jól sikerült, de nagyon sajnálom, hogy a négy héttel későbbi képet nem kaptuk meg. Jó Tanács: A homok nem igazán alkalmas növények ültetésére, így az alatta elhelyezett táptalajnak sincs sok értelme.


Barton Péter - “Nagyon szép kis iwagumi. A kövek elhelyezése és a növényválasztás tökéletes. Kár, hogy nem kaptunk második képet, mert igazán ígéretesen indult ez az akvárium. “

Mikus László akváriuma:

1. kép:


 
2. kép:


*A váza külmérete: 7,5x9,5x13,5cm
Űrtartalom: 0,7 liter (ennek majdnem a felét a kövek és az aljzat elveszi)
*Szűrés: nincs
*Világítás: napfény (az étkezőasztalon van, egy déli tájolású ablak közelében)
*CO2: nincs
*Vízcsere: 2-3 naponta 50%
*Tápozás: liquigro forte 1 csepp hetente
*Aljzat: JBL Manado
*Kövek: Az utcán gyűjtöttem, mészkőnek tűnik de elég tömör.
*Növények: Gömbmoha (Cladophora aegagropila) szétbontva


Surányi Levente -
“László akváriuma egy másik bolygóra kalauzolja el a szemlélőt. A fehér kő és a gömbalga zöld színének kontrasztja ezt a fantáziában való kalandozást támasztja alá. A földi természetességről nem beszélhetünk, így a kérdéseinkre a választ egy másik bolygón kaphatjuk meg. Na meg is ideologizáltam ezt az alkotást. :o) A beküldött anyagnak a kép hangulata adja a fő erejét. A sötét környezetben a fehér kövek által visszavert fény és az üveg sejtelmes csillogása adja az értéket. “

Barton Péter - “A szép gömbmohaszőnyeg nagyon egyedivé teszi az alkotást. A kövek színe sajnos ront a természetességen.”

6. helyezett - Deme Márton: 60,5 pont

Deme Márton nem küldött második képet, így – 25 pontlevonásban részesült. 


1. kép:

*Méret, liter : 10x10x10 , 1 liter
* Szűrés:  nincs
* Világítás: Nap
* CO2: nincs
* Vízcsere: naponta 100%
* Tápozás: GA macro-micro
* Hardscape: tengerparti kő
* Növények: Cladophora aegagrophila,taxiphyllum barbieri (Vesicularia)


Surányi Levente -
“Bár szerintem mindenkinek egyértelmű, de nekem ez a hatás, a tengerpartra emlékeztet. Ez volt a legelső benyomásom attól függetlenül, hogy a kő is egy tengerpartról származik és persze a homok dominanciája is ezt sugallja, a „kék égről” már nem is beszélve. Szintén kis űrtartalomról beszélünk így ezt beszámítva, igen ügyes megoldásnak tartom. Nagyon sajnálom, hogy nem készült el a záró kép, annak ellenére, hogy sok változást nem vehettünk volna észre a növényválasztás miatt.“  

Barton Péter -
“Nagyon szép, arányosan berendezett kis iwagumi. Nagyon sajnálom,  hogy nem kaptunk második képet, mert szerintem ez az egyik leggondosabban berendezett akvárium.”


5. helyezett - Andrési Dániel: 66,5 pont1. kép:
2. kép:

 

*Méret: 9,5*13*8, 1 liter
*Szűrés: nincs
*Világítás: nincs
*CO2: nincs
*Vízcsere: naponta
*Tápozás: nincs
*Hardscape: Ismeretlen kő
*Növények: riccia fluitans, ceratopteris thalictroides, anubias barteri var. nana


Surányi Levente  - “Dániel is az igen kis méretet választotta a munkájához. Egy liter, valljuk be, még sörből is kevés. :o) Az indítás képe még egy egész jó koncepciót hordoz, de a két hét utáni kép igen csak megváltozott. Bár a riccia egy igen kreatív növény, de aki ismeri, az tudja, hogy még egy nagy akváriumba is bonyodalmakat tud okozni roppant gyors fejlődésének köszönhetően. Nos, a ceratopterisnek se kell nagyon könyörögni a fejlődésért. Két hét alatt ezt a kis üveget szinte teljesen benőtték, mellyel a koncepció eltűnt, így az anubias is egy kicsit a háttérbe szorult, mely a karakterével meghatározó lehetett volna. Ami viszont nagyon tetszik, hogy a növények csak úgy ontják a bubikat, mely jól mutatja, Ők meg vannak elégedve a helyükkel.Tényleg, létezik olyan, hogy pico olló és csipesz? :o)”Barton Péter - “A növények nagyon sokat nőttek és rendesen bubiznak. Előtérben a riccia sajnos túl sokat takar. Ahogy látom, egy kicsit algás is az akvárium és ez sokat ront az összképen.”

4. helyezett - Kanovszky Nikolett 1. - 69 pont1. kép:
2. kép:


 

*Méret, liter: 17,5 cm * 17,5 cm * 17,5 cm
*Szűrés: Atman HF0100
*Világítás: Globo csiptetős lámpa, Tungsraflex R50 25W (reflektorlámpa)
*CO2: Easy Carbo
*Vízcsere: 2 naponta 1 liter
*Tápozás: Sera Florena
*Hardscape (kövek, fák, aljzat): dolomit kövek, kvarchomok
*Növények: Hemianthus callitrichoide "Cuba", Micranthenum umbrosum,
Pogostemon helferi, Liliaopsis brasiliensisSurányi Levente - “Az első pillantásra mikor ránéztem az akváriumra, az általam korábban annyit emlegetett arányszabály helyes használata tűnt fel. Egy ekkora űrtartalomnál nem könnyű megfelelő növényeket választani, de a Hc, az Mu és a többi növény, nagyon jó választás volt. A kövek mérete és elhelyezése is nagyon tetszik, bár a fehér szín talán a természetességből levesz egy kicsit. Ami kevésbé tetszik, hogy az akasztós szűrő látvány nagyon lerontja az összképet. Ezt egy hátsó fóliával el lehet tüntetni, vagy akár a fotózás ereéig le lehetett volna szerelni. Sajnos a záró képnél a növények kondíciója már nem a legjobb, illetve az a stádium, ahol még nehéz megjósolni a jövőt. Ekkora akváriumnál kötelezőnek tartom a napi 50%-os vízcserét, ami sokat segít a sikeres fenntartásban.”
 
Barton Péter - “Szép iwagumi, de én hiányolok belőle egy nagyobb, hangsúlyosabb főkövet. A Micranthenum umbrosum-ot kicsit soknak érzem hátul, de ettől függetlenül nagyon jó a növényválasztás. A Hemianthus callitrichoide szőnyeg elől különösen tetszik.”

Jön az első három helyezett! Gondolkoztam, hogy ide rakjak-e be egy 4 órás sakkverseny videót.... de végülis ez nem történt meg... :)

Na és most dobpergééééés…

3. helyezett  - Fülöp Péter 1. - 70,5 pont


1. kép:
Fülöp Péter 1
2. kép:
Fülöp Péter 1 

"Tree in the glass."

*Méret: 24ml
*Szűrés: nincs
*Világítás: nincs
*CO2: nincs
*Vízcsere: 2 naponta 100%
*Tápozás: nincs
*Hardscape: szőlővessző, dekorhomok...
*Növények: Cladophora Aegagrophila


Ennél az akváriumnál egy kicsit megállnék… 24 ml? Ez biztos valami elírás gondoltuk zsűritársaimmal, de… :)

P1010221 
Hát igen, ezt így is lehet csinálni. Hatalmas gratula Fülöp Péternek!

Surányi Levente - "Mikor elém kerültek a verseny képei, először a „gömbalgafán” akadt meg a szemem. Ezzel a növénnyel, főleg rövidtávon, nagyon finom kompozíciókat lehet összehozni. Nagyon tetszik az ötlet és főleg, hogy egy üvegcsébe lett összehozva. Itt az aljzatnak nincsen életben tartó szerepe, így azt egy kicsit lehetett volna vékonyítani, hogy a „fa lombja” lejjebb kerüljön ezzel is növelve az optikai hatást. Tetszenek az arányok, szép a zöld szín és a fények játéka!Egy szép, piros garnélát még odabiggyesztettem volna valahova a zöldségbe.
A konyhába a fűszerek mellé már be is tenném. :o)”

Barton Péter - “24 ml? Hát ezen meglepődtem. :) Messze a legkisebb akvárium a versenyben, ezért igazán megérdemelte ez a pico a + 10 pontot. Nagyon kreatív, ügyes alkotás! Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen kis pohárba hogyan varázsoltál be egy ilyen szép fát. :) Nagy taps jár érte!“


Ismét egy kis dobpergééééés…. :)

2. - Kanovszky Nikolett 2. - 71 pont


 
 1. kép:
Kanovszky Nikolett 2 
2. kép:
Kanovszky Nikolett 2 *Méret, liter: 17,5 cm * 17,5 cm * 17,5 cm
*Szűrés: Atman HF0100
*Világítás: Globo csiptetős lámpa, Tungsraflex R50 25W *(reflektorlámpa)
*CO2: Easy Carbo
*Vízcsere: 2 naponta 1 liter
*Tápozás: eSHa Crypto Plus
*Hardscape (kövek, fák, aljzat): szőlőtőkék, márványzúzalék + kevés kvarchomok
*Növények: Cryptocoryne parva, Cryptocoryne parviflorus "Tropica",
Liliaopsis brasiliensis, Cryptocoryne LDW, Echinodorus tenellus

Surányi Levente - “Nikol második akváriumánál az első pozitív gondolatom, a természetességgel volt kapcsolatos. A zöld növények között a szép, barna szőlőtőke és hozzá a sötét színű aljzat, igazán impozáns. Az arányok itt is egészen rendben vannak és a ma annyira „divatos” fadekor kivezetése a vízből, javítja a képet. A növények jelen esetben némi fejlődést mutattak, de a túl ritka vízcsere és így a szőlő viszonylag erős színező hatása, egy kicsit levesz az egészségesség látványából. A szűrő még mindig egy kicsit zavarja az összképet, de összességében a hangulat nem rossz.“

Barton Péter - “Nagyon természetes, precíz alkotás. A két képet nézve, látni, hogy a növények nagyon sokat fejlődtek. Az előtérben látható barnás Cryptocoryne-k nagyon hangulatossá teszik az akváriumot. A szőlőtőkék elhelyezése is jól sikerült. Szép munka! :)”

És akkor most jöjjön az idei év első helyezettje…

Valamit elfelejtettem… Ja igen, dobpregééééés.


1.  helyezett - Fülöp Péter 2. - 84,5 pont
 
1. kép:
Fülöp Péter 2
2. kép:
Fülöp Péter 2 

"The sphere of the nature." 

*Méret: 2l
*Szűrés: nincs
*Világítás: naponta 4-5h, 20W
*CO2: nincs
*Vízcsere: 2naponta 50%
*Tápozás: a formaitás kedvéért: neptun növénytápsó
*Hardscape: szőlővessző, bazalt kövek, dekorhomok...
*Növények: Rotala rotundifolia, Lilaeopsis brasiliensis, Taxiphyllum barbieri

Fülöp Péter emers kép
Emers rotala  Fülöp Péter akváriumában

Surányi Levente - Úgy látom, hogy Péter vette legkomolyabban ezt a versenyt. :o) Bár mi akvakertészek nem rajongunk különösebben a gömb akváriumokért, de jelen esetben ezt a hozzáállást félre kellett tennem. Ami nagyon megfogott ebben az akváriumban, az a természetesség, a természet kicsiny részletének a megvalósítása. Jó a fa és a kő együttes használata, bár a kő lehetett volna egy kicsit kisebb, egy kicsit kevésbé hangsúlyos. A kisebb követ el lehetett volna tolni az egyik irányba, ezzel is javítva a picit eltúlzott szimmetrikusságon. A kilógó fák mindenképp kellettek a természetesség egységéhez. A növényeken látszik, hogy még jól érzik magukat és fejlődni is képesek voltak annak ellenére, hogy négy hét igen rövid idő.”


Barton Péter - “Gyönyörű akvárium! A dekorációs elemek elhelyezése remekül sikerült. A kilógó ágak nagyon természetessé varázsolják ezt a kis akváriumot. Egy gömbakvárium berendezése nem könnyű feladat, de Péter tökéletesen megoldotta. Látszik, hogy a növények majd kicsattannak az egészségtől. Az előtérben elhúzódó dekorhomokos, bazaltos rész is sokat növel a medence természetességén.” Összegezve:


9. Turi Dániel: 49 pont

8. Cseh Ferenc: 50,5

7. Csonka Olivér: 57,5 pont és Mikus László: 57,5 pont

6. Deme Márton: 60,5 pont

5. Andrési Dániel: 66,5 pont

4. Kanovszky Nikolett 1.: 69 pont

3. Fülöp Péter 1.: 70,5 pont


2. Kanovszky Nikolett 2.: 71 pont


1. Fülöp Péter 2.: 84,5 pont

Na, akkor ez volt az első Magyar Pico verseny. :)  Szerintem ebben a versenyben nem az a lényeg, hogy ki hányadik lett, hanem, hogy egy úgy színfolttal gazdagodott az akvarisztika legmodernebb ága, az akvakertészet. 

Remélem a versenyt sikerül jövőre is megrendezni és azt is legalább ennyi versenyző gazdagítja. :)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 megjegyzés:

 1. Gratulálok a nyerteseknek!
  Peti, holnap belinkelünk a címlapra. ;)

  Üdv:
  Rain

  VálaszTörlés
 2. Peti gratulálok. Remélem a következőn sikerül indulnom :) A nevezőknek is nagy taps jár :)

  VálaszTörlés
 3. Köszi Dani! Jövőre várunk Téged is! :)

  VálaszTörlés
 4. Peti, köszönöm szépen a lehetőséget és gratulálok! Levinek is köszönöm szépen az értékelést, tanulságos! :) A többieknek pedig gratulálok! Következőn is részt szeretnék majd venni! :)

  VálaszTörlés
 5. Köszönjük szépen az értékelést és a lehetőséget is, remélem egyre népszerűbb lesz a dolog. Mindenkinek gratulálok !!! Csak így tovább :)

  VálaszTörlés
 6. Gratulálok a nyerteseknek és minden résztvevőnek aki megpróbálkozott evvel a dimenzióval!
  Ez a verseny biztos ösztönzőleg hat most sok más akvaristára és a következő versenyen sokkal többen lesznek!
  Gratula a szervezőknek, úttörőknek!

  VálaszTörlés
 7. Gratulálok a nyerteseknek és neked is Peti.
  Szép kis pikók születtek.Jó verseny volt,jövőre bisztosan még többen neveznek.

  VálaszTörlés

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések