2009. december 28., hétfő

Új nano hal!

A legújabb (2009 november-december) PFK (Practical Fishkeeping) magazin címlapjára került ez a gyönyörű hal.




Pyjama dario névre hallgat. A pizsamás nevet a csíkos mintájáról kapta. Ez a Myanmar-ból származó kis halacska kifejletten is csak 3 centi, tehát növényes nano akváriumokba teljesen ideális hal. (A hím 32 mm és a nőstény 28mm.)

Nem olyan kényesek a vízre, csapvízben is elvannak.
pH: 7.0-7.6
GH: 4.0-14
A víz hőmérséklete 23-25 °C legyen. A hidegebb vizet is egész jól fogadják, mert időnként Myanmar-ban is hideg van.

Nem igényelnek túl nagy akváriumot. Egy 40-50 literes akváriumban már tartható egy kisebb csapat, amiben több nőstény van mint hím.
A berendezésnél a kövekre és a fákra nagyobb hangsúlyt fektessünk, mert ezek jó búvóhelyet biztosítanak nekik.

Szeretik a fagyasztott és az élő eledelt is, de szárazzal ne etessük! Kísérletezzünk több féle étellel is, hogy meglássuk miket szeretnek leginkább. Biztosan értékelni fogják a sóférget, a szúnyoglárvát, és az üvegálcát.

Szaporítása:
Mint a legtöbb dario fajta, a Pyjama dario is a szabadon ikrázó halak közé tartozik. Sűrűn legyen beültetve az akvárium növényekkel vagy vegyük ki a szülőket ikrázás után. A tenyésztés nehézsége abból fakad, hogy rendkívül kis eleséggel nevelhetők az ivadékok eleinte. Mikor elkezdenek nőni, már nem nehéz felnevelni őket. A tenyészakváriumban fontos a sűrűn cseréljün vizet.
A nemek megkülönböztetése könnyű.
A nőstények fakóbbak a hímeknél és sötétbarnás színük van.

A képen egy hímet látni:



Alexander Dorn - a leghíresebb dariotenyésztő - azt mondja, hogy annak ellenére, hogy együtt élnek a Dario hysginon var. Pyjama-val különböző a testalkatuk és nagyobbra is nőnek. A legnagyobb különbség a két faj között, hogy a pizsamások függőleges csíkosak, ami eddig a dárióknál még ismeretlen volt. Nem ívnak össze más dáriókkal, ami erősíti azt, hogy egy különálló fajként legyenek számontartva.


Forrás: Practical Fishkeeping 13. száma.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 megjegyzés:

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések