2009. december 11., péntek

Az első növényes akváriumom

Nem kellett sokat olvasnom az akvakertészetről, hogy tudjam, hamarosan nekem is lesz növényes akváriumom. Hát ez az akvárium meg is lett...



Egy high tech akvárium mellett döntöttem, így erős fényt, erős szűrést és nagynyomású CO2 rendszert kellett választanom. Természetesen ilyen technika mellett a megfelelő tápozás sem maradhat el.
Világításnak a Dymax Hi-5 armatúrát néztem ki. (Az akváriumom nyitott)
Ez az armatúra 4*24 wattos. (amúgy én nem hiszek a W/liter szabályban)
A szűrést egy Tetratec EX 600-as külső szűrő végzi. Az akvárium maga 85 liter, igaz, de ha van benne 15 liter talaj, meg ugye nem töltöm tele az akváriumot, így ez a szűrő pont jó lesz.
CO2: 5 kilós palack, egy Papilon nyomáscsökkentő szelep, egy Aquamedic mágnesszelep, egy ADA visszafolyás gátló szelep, egy DAZS buborékszámláló és egy Japán kicsi diffúzor

A technika akkor már megvan, mi van a talajjal és a tápokkal?
Talajból kell táptalaj és általános talaj. (természetesen az általános talajra kerülhet dekorhomok) A dekorhomokot csak díszítésre használjuk! Én a Tropica növény táptalajt választottam és az Amazonia Aqua Soil általános talajt. Mindeki dícsérte az AS-t, hát kíváncsi voltam, hogy tényleg olyan jó-e. Nekem bejött ez a talaj. Kicsit könnyű szerkezetűnek érzem és nehéz bele ültetni kis, előtéri növényeket, de nagyon jó választás.
Az akváriumom félszigetes elrendezésű lesz, tehát lesz olyan hely bőven ahol nem lesz növény, tehát én dekorhomokot is vettem. Az Orinoco dekorhomok természetes barnás színe, mint a tengerparton a homokos, kissé kavicsos talaj, tehát ez kell a félszigetes elrendezésű akváriumba.

A Tropica táptalaj bekerült az akváriumba. Az első egy centit beljebb toltam, hogy ne látszódjon ki. Ide később Orinoco erdei dekor homok került.


Az Amazonia Aqua Soil is bekerült. A mélység növelése érdekében egy vonalzó segítségével úgy rendeztem el, hogy hátrafelé emelkedjen.



A dekorációs elemek is megvannak. Seiryu kő, red moor fa és opwa fa (Ezt a fát guinea fa néven is emlegetik.).
Kezdhetek legózni. Az egyik legnehezebb feladat az akvakertészetben, (szerintem!) megtalálni az adott akváriumba legjobban illő kompozíciót. Ezzel töltöttem el a legtöbb időt.


Szintén nehéz feladat a növények kiválasztása. Nagyon sokat gondolkodtam ezen. A fára Karácsonyi mohát rendeltem, igaz jávai jött... Előtéri növénynek a kedvenc növényemet a HC-t (Hemianthus callitrichoides ''Cuba'') választottam. Hátra Rotala sp. green, a fa két oldalára egy-egy cserép Echinodorus tenellus és a nagyobb kövekhez Pogostemon helferi került.
Az első hetekben szinte mindent elrontottam (kevés co2, kevés táp, sok fény) így a HC, a pogo és a moha nem élte túl. A HC helyére riccia került, a pogostemon helyére crypto parva. Később még egy-két szál nesaea-nak és egy kevés ceratopteirs-nek is megadatott az a szerencse, hogy az akváriumomban tündököljön. :) Na de ezekről később.

EI (Estimative Index) szerint tápozok. (Nagyon bután azt gondoltam, hogy ha az első héten nem tápozok, azzal elkerülhetem az algásodást. Hát.... 1.1 w/liter fény, co2 és semmi táp... Gondlom el tudjátok képzelni, hogy mi lett ebből. Hát igen! Teljesen egyértelmű, hogy megjelent az alga.)

Szóval, minden megvan, már csak össze kell rakni az akváriumot.
Amint megjöttek a növények, már kezdtem is az ültetést.

Egy szórófejes virágpermetező jó szolgálatot tud tenni, ugyanis a növényeket nedvesen kell tartani. Én 10 percenként permeteztem egy keveset.

A víz feltöltése közel egy óra volt, mert nagyon figyeltem, hogy ne keveredjen össze az Amazonia és az Orinoco. (persze a végén úgyis összekeveredtek)
A red moor fa nem akart lemerülni, ezért 1-2 nappal az indítás előtt az aljához ragasztottam egy lapos követ, ami lent tartja. Ez oké, de feltöltés közben valahogy a kő elengedte a fát, így nem volt más lehetőségem, a csúnya követ rá kellett raknom a fára. Igen, nagyon ronda.

Az akvárium feltöltve:
Hát itt még nem nagyon értettem a fotózáshoz, így nagyon sajnálom, de jobb képem nincs.

A berendezés után

Mint említettem sok hibát elkövettem. Az alga hamar megjelent.



Elkezdtem a tápozást, de brutális módon. 3x-osan túladagoltam. Naponta 50-70%os vízcsere 1-2 hétig. A co2-t feltekertem 200 bpm-re. A fényt csökkentettem. Az easy carbot egy kicsit túladagoltam. (Ez nem ajánlott!) Betettem egy 700 lph-s belő szűrőt a jó flow érdekében, így a co2 mindenhova eljut. Az alga eltűnt.

Természetesen ez nem ilyen simán ment. Először kétségbeestem, majd még jobban kétségbeestem. Ezek után elolvastam egy nagyon jó algás cikket és kicsit megnyugodtam.
(Megjegyezném, hogy nagyon sokat segített Sebestyén Ákos "asebestyen" az alga elleni harcban. Itt is köszönöm neki a sok segítséget!)

Tudom-tudom, még mindig nem jó a kép.. Sajnálom...
A 3. héten a növények mellé halak is jöttek.
Tipikus növényes akváriumba illő halak. Azaz rajhalak és kis algaevők.

-20 Amanda lazac

-5 Otocinclus affinis

És még jött 6 db Amano garnéla is.


Jött oldalra crypto parva, hátra ceratopteris és nesaea.

2009. 11. 7.

2009.12.28
2010.01.22




És az utolsó kép:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 megjegyzés:

  1. Igazán kitettél magadért, szép és részletes írás, megfelelően illusztrálva, gyönyörű akival. Grat!

    VálaszTörlés
  2. Peti, ez remek kis blog és profi bejegyzések!
    Gratulálok a tehetséges akvakertésznek, fotósnak és bloggernek!

    Patzu

    VálaszTörlés
  3. Na most pirulok... Köszönöm! :)
    Nekem meg a te blogod tetszik. Remélem nem gond, hogy kitettem az "Ajánlott blogokhoz".

    VálaszTörlés
  4. Nem régen találtam rá blogodra.Gratulálok hozzá és a gyönyörű akváriumhodhoz is!Olvasmányos,érdekes,asszem gyakran vissza fogok nézni!

    VálaszTörlés
  5. Jólesik az ilyet olvasni! :) Köszi!

    Most nézem, hogy te is kezdtél egy blogot. Sok sikert hozzá! :)

    VálaszTörlés
  6. Ja,ja kedvet kaptam hozzá...:-)Most van fölös energiám,kényszerpihenőn vagyok.Remélem tudok hasznosat alkotni.

    VálaszTörlés

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések