2010. július 10., szombat

Ceratopteris thalictroides

Az általam tartott növények közül a legigénytelenebb és leggyorsabban növekedő növény a Ceratopteris thalictroides. Hogy ezért szeretni kell vagy utálni? Ezt mindenki döntse el maga. Én az utóbbira voksolok. :)



Az első növényes akváriumomban én is tartottam ilyen növényt. Benőtte az egész akváriumot, elvette a fényt az előtéri növényektől, belenőtt a rotala bokorba és így az szépen kipusztult… Hát ezért nem szeretem. :) Talán a sokak által nem túl kedvelt ricciához tudnám hasonlítani.



Azt se bánja, ha az akváriumon belül már nincs elég hely. :)





De amúgy ez egy nagyon szép növény és sok, szebbnél szebb akváriumban megtalálhatjuk. Zellerhez hasonló egyedi levelei izgalmassá varázsolnak minden akváriumot.


Jorgen Ravn akváriuma

Oliver Knott akváriuma

Ez a növény a Pteridaceae család tagja és a trópusokról származik.


Atherton fennsík, Queensland, Tanetahi képe
Atherton fennsík, Queensland, Tanetahi képe

Az interneten fellelhető információk szerint sok fény kell neki, de a 25 literes low-tech akváriumomban is teljesen jól megvolt, ahol nincs erős megvilágítás, tehát az én tapasztalataim szerint fény szempontból is igénytelen.

A vízparaméterekre sem kényes.

Hőmérséklet: 20-30 °C
Vízkeménység: nagyon lágy-nagyon kemény
pH tolerancia: 5-9

Nagyon gyorsan, nagyon nagyra tud nőni, tehát ha nem akarjuk, hogy előtéri növényeinktől elvegye a fényt, akkor kb hetente nyírni kell.



A levágott leveleket el lehet ültetni, és azok hamar meggyökereznek.

Hozzám hasonló lusta kertészeknek nem ajánlom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá Te is!

Népszerű bejegyzések